۱۰ نتیجه برای کرباسی مطلق
دکتر مریم کرباسی مطلق،
دوره ۱۳، شماره ۱۷ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
تئوری، بیانگر یک روش سیستماتیک شناخت وقایع یا موقعیت هاست. تئوری، مسیری را برای مطالعه مشکلات، ایجاد مداخلات مناسب و ارزشیابی موفقیت آن مداخلات فراهم می سازد. تئوری از اجزایی تشکیل شده است که شامل: سازه، مفهوم و متغیر می باشد. محققان بایستی برای انجام مطالعات تحقیقی خود، با تئوری های حیطه خود آشنا بوده و بتواند تئوری را به اجزای آن شکسته و فرضیه پژوهشی خود را براساس آن، نگارش نماید. فرضیه پژوهشی را جهت بررسی و آزمایش متغیر و ارتباطات آن نگارش می کنند.
دکتر نازیلا زرقی، دکتر مریم کرباسی مطلق،
دوره ۱۳، شماره ۱۸ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
سوال پژوهشی که درست تنظیم شود تضمین می کند که می توان طرح تحقیق درستی برای پاسخ به آن تدوین نمود و در اصل تمام قسمت های پژوهش را به نوعی تحت تاثیر قرار خواهد داد . تحقیق و پژوهش فرآیندی علمی است که در جهت پاسخگویی به سوالی که ذهن پژوهشگر را به خود معطوف کرده است شکل می گیرد. روش پژوهش بر مبنای پاسخ به سوال در طراحی پژوهش نمایان می شود. یافته های تحقیق نیز پاسخ هایی عینی به سوال پژوهش هستند. این یافته ها در قسمت پایانی یعنی بحث، به مقایسه با یافته های پژوهش های دیگر به بحث و تحلیل گذاشته می شوند . به عنوان مثال سوالات در تحقیق کمی به بررسی مقدار و میزان تغییرات متغیر در طی زمان و قدرت پیشگویی یک متغیر برای دیگر متغیر/متغیرها، ارتباط بین متغیرها و نیز مقایسه تاثیر یک متغیر بر متغیر/متغیرهای دیگر می پردازند و در پژوهش های کیفی، بررسی چرایی و چگونگی یک پدیده، بایستی خود را در سوال پژوهش نشان دهد .
دکتر نازیلا زرقی، دکتر مریم کرباسی مطلق،
دوره ۱۳، شماره ۱۸ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
نامه به سردبیر، یکی از کوتاه ترین انواع مقالات غیر پژوهشی است. در نوع خود می تواند یک مقاله کوتاه پژوهشی هم در نظر گرفته شود چرا که به نوعی به بررسی مقالات پژوهشی پرداخته و دیدگاه های متفاوتی را به خوانندگان ارائه می کند که در حوزه تخصص و تجربیات نگارنده است. ارائه هرگونه پیشنهاد، اصلاح، انتقاد، هشدار، مخالفت، ارایه مطلبی جدیدتر، ارائه تحلیل هایی از نگاه های متفاوت درباره مقاله ای که به تازگی در یک مجله به چاپ رسیده باشد . نامه به سردبیر معمولا
به دو صورت نوشته می شود . در شیوه اول خواننده یک مقاله تازه منتشر شده متوجه می شو د که در مقاله اشتباهی رخ داده است. نامه ای به سردبیر مجله می نویسد و در آن خطای مقاله مورد نظر را با ارائه شواهد علمی و اظهار نظرهای تخصصی به صورت محترمانه، بیان کرده و به نوعی آن را تصحیح می کند. در شیوه دوم یکی از خوانندگان مجله که در زمینه خاصی صاحب تخصص و یا تجربه است، درباره یکی از موضوعاتی که در حوزه تخصصی مجله است، نامه ای برا ی مجله
ارسال می کند. از آنجا که چنین نامه های ی ماحصل تجربی ات نویسندگان است، می توانند علاوه بر افزودن به دانش موجود، افق های پژوهشی تازهای را در اختیار خوانندگان قرار دهد. شایان ذکر است نوشتن مطالب مهم در تعداد کلمات محدود مهارت نویسنده و تجربه او در خواندن، نقد و نگارش مقالات را نشان می دهد .
دکتر نازیلا زرقی، دکتر مریم کرباسی مطلق،
دوره ۱۳، شماره ۱۹ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
گزارش های مورد، ابزارهای ارزشمندی هستند که باعث می شود شاغلین حرف پزشکی تجارب خود را اعم از مهارت های بالینی گرفته تا برررسی های آسیب شناسی و رویکردهای تشخیصی منحصر به فرد و ... با هم به اشتراک بگذارند. با گسترش علم میان رشته ای آموزش پزشکی و ماهیت خاص آن که تلفیقی از علوم پزشکی و علوم انسانی است، بومی سازی و بکارگیری بسیاری از نظریه ها و رویکردهای آموزشی، روش های تدریس و یادگیری و نیز شیوه های سنجش و ارزشیابی در حوزه های مختلف، زمینه توسعه گزارش های موردی را در آموزش پزشکی فراهم آورده است. در مقاله حاضر، علاوه بر پرداختن به اهمیت گزارش مورد در حوزه های بالین و آموزش، نگاهی به ساختار نگارش این نوع مقالات داشته و به نکات مهم در نوشتن گزارش مورد در آموزش پزشکی اشاره خواهد شد.
دکتر نازیلا زرقی، دکتر مریم کرباسی مطلق،
دوره ۱۳، شماره ۲۰ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده
مقالات تفسیری، از مقالاتی است که در دهههای اخیر به انواع مقالات اضافه شده است و با استقبال زیادی مواجه شده است. مقالات تفسیری گاهی می تواند همانند یک مقاله اصیل کوتاه نوشته شود که در آن درباره یک مقاله یا کتاب تازه منتشر شده یا یک موضوع حرف های روز اظهار نظر می شود. نظر به ماهیت مقالات آموزش پزشکی و اهمیت مقالات تفسیری در این حوزه، در مقاله حاضر به ماهیت و چگونگی نگارش آن در آموزش پزشکی پرداخته شده است.
منصور محسن آبادی، سحر کرمی، دکتر مریم کرباسی مطلق،
دوره ۱۴، شماره ۲۱ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده
طرح سوال خوب و استفاده از تکنیکهای پرسشگری در آموزش پزشکی میتواند در زمینه یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانشجویان تاثیر فراوانی داشته باشد که اهمیت و هدف پرسش و پرسشگری در آموزش پزشکی با توجه به ماهیت علوم پزشکی چندین برابر است. هدف این مقاله بررسی مطالعات موجود در زمینه پرسش و تکنیک پرسشگری در آموزش پزشکی بوده است. مطالعه حاضر از نوع مطالعات مروری نقلی است که با هدف بررسی شواهد، تجربیات، توصیه ها و چالش های موجود در زمینه پرسشگری و تکنیک پرسشگری در آموزش پزشکی انجام شد. جهت نگارش این مقاله مرور نقلی، ۱۳ مقاله وارد مطالعه گردید. با مروری بر متون و مقالات موجود در راستای هدف پژوهش، نتایج یافته های مربوط، یافته ها در زمینه پرسشگری و تکنیک پرسشگری در آموزش پزشکی در سه بخش اصلی انواع سوال، نحوه برخورد با پاسخ های اشتباه دانشجویان و استفاده از استراتژی سکوت ارائه گردید.
دکتر نازیلا زرقی، ریحانه سادات سید حسینی، دکتر الهام رایزن، دکتر مریم کرباسی مطلق، دکتر ماندانا شیرازی،
دوره ۱۴، شماره ۲۴ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده
شادمانی، نوعی ارزشیابی است که فرد از خود و زندگی اش به عمل می آورد و در این ارزیابی مولفه های همچون رضایت از زندگی، هیجان و خلق مثبت، فقدان افسردگی و اضطراب را بررسی نماید. امروزه، شادمانی یکی از الزامات مفعول مانده به ویژه در دوران تحصیلات دانشگاهی است، که در دوران پاندمی کوید-۱۹ در رشته های گروه علوم پزشکی بیش از پیش اهمیت آن مشخص شده است . دانشگاههای علوم پزشکی باید برای جلوگیری از افت شادمانی در بین دانشجویان حرفه های وابسته به سلامت به ویژه در دوران کووید-۱۹ راهکارهایی بیندیشند. به طور خلاصه، استفاده از ابزارهای تعدیل شده یا مخصوص رشته های پزشکی برای سنجش شادمانی از یک سو، و برنامه ریزی راهبردهای ارتقای سلامت روان دانشجویان علوم پزشکی از سوی دیگر، میتوانند تضمین کننده یافته های پژوهشی برای تصمیم گیری بهتر در دانشگاه های علوم پزشکی باشد.
دکتر مریم کرباسی مطلق، سارینا زارع، دکتر محبوبه خباز مافی نژاد،
دوره ۱۵، شماره ۲۵ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده
یکی از روشهای کم کردن خطاهای دانشجویان علوم پزشکی در بالین، ایجاد بستری مناسب و امن در محیط شبیهسازی شده است تا آنها بتوانند بدون داشتن عواقب جدی برای بیمار و خود، به توانمندی های موردنظر دست یابند. به علاوه از دیرباز، توجه ویژهای به آموزش عملی دانشجویان علوم پزشکی همراه با بالاتر بردن کیفیت آموزش شده است. ایجاد فضاهای آموزشی مجازی با کیفیت، از راهکارهای افزایش فرصت آموزش عملی و کاهش محدودیتهای آن میباشد. در این راستا، یکی از تکنولوژیهای جدید قابل استفاده که نتایج مثبتی در ارتقا توانمندی دانشجویان داشته است، آموزش از طریق سایبرکلینیک (کلینیک شبیهسازی شده مبتنی بر وب) و بیمار مجازی است. دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز، در راستای حرکت به سوی مجازی سازی آموزش، اقدام به توسعه سامانه بیمار مجازی در بستر وب نموده است. در این بررسی مقالات مرتبط با سایبرکلینیک و بیمار مجازی مورد بررسی قرار گرفت و نکات و عناصر کلیدی سامانههای سایبرکلینیک استخراج شد. همچنین سامانههای سایبرکلینیک موجود در کشورهای مختلف به منظور ارتقای سامانهی موجود دانشگاه علوم پزشکی تهران از نظر ویژگیهای کاربری مورد بررسی قرار گرفت و امکانات انواع سامانهها از نظر شیوه تعامل با کاربر، تشخیص بیماری، نحوه ارائه گزارش کار و بازخورد ارزیابی شد. با توجه به نتایج حاصل از بررسی مقالات و سامانهها، پیشنهاداتی در جهت ارتقای سامانه موجود در دو بخش آموزشی و ارزشیابی و بازخورد ارائه شد.
ریحانه حسنی، دکتر فرشاد علامه، دکتر مریم کرباسی مطلق، دکتر محبوبه مافی نژاد،
دوره ۱۵، شماره ۲۶ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده
پاندمی کووید-۱۹ بی شک نظام آموزش عالی بسیاری از کشورها را تحت تاثیر قرار داد. در این دوران به کارگیری آموزش مجازی به یک ضرورت اصلی تبدیل شده است تا دانشگاه های مختلف از آن بهره برند. برای برگزاری هرچه بهتر آموزش مجازی مدیران و متصدیان دانشگاه ها علاوه بر رفع چالش های موجود و فراهم کردن زیرساخت ها باید به روند پیشرفت کار و ارزشیابی اجرای برنامه ها و نیز ارزیابی نگرش ذینفعان بپردازند. ارزیابی نگرش ذینفعان قبل و بعد از اجرای طرح، به مسئولان و سیاستگذاران دانشگاه اجازه میدهد طرحهای توسعه را چنان برنامهریزی کنند که محیطی همافزا و متوازن برای تحقق یادگیری الکترونیکی ایجاد شود. در این میان اساتید دانشگاه، بهعنوان یکی از مولفههای مهم اجرای برنامه آموزش الکترونیکی، علاوه بر داشتن دانش و مهارت باید دیدگاه مثبتی نسبت به اثربخشبودن این روشها داشته باشند. مطالعه ی حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی بوده که با هدف مقایسه ی دیدگاه اساتید دانشگاه علوم پزشکی تهران نسبت به آموزش مجازی در طی بحران کووید در نیمسال دوم ۱۳۹۹-۱۳۹۸ و بعد از گذشت یک سال و نیم در نیمسال اول ۱۴۰۱-۱۴۰۰ توسط مرکز مطالعات و توسعه آموزش دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. از نظر اساتید دانشگاه علوم پزشکی تهران در نیمسال دوم ۱۳۹۹-۱۳۹۸، میانگین نمره در خصوص رضایت از تدریس مجازی ۷۲/۳ از ۵ بود و در نیمسال اول ۱۴۰۱-۱۴۰۰ میانگین این نمره ۷۴/۳ از ۵ برآورد گردید.
علی صادقی ورزقان، فاطمه حسن شیری، مریم کرباسی مطلق، اکرم یزدانی،
دوره ۱۶، شماره ۲۷ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: هنرهای آزاد دارای اثرات گستردهای بر مباحث مرتبط با آموزش است؛ تا آنجاکه استفاده از هنر میتواند باعث اشتیاق و علاقهمندی دانشجویان به تحصیل شود. از برجسته ترین اشکال هنرهای آزاد، موسیقی است. با وجود آنکه مطالعات گستردهای به بررسی تاثیرات موسیقی بر روی سیستمهای فیزیولوژیک بدن پرداخته است، با این وجود مطالعات محدودی در ارتباط با ایجاد رضایت در دانشجویان وجود دارد. به همین دلیل این پژوهش با هدف بررسی تاثیر موسیقی بر رضایت از تدریس دانشجویان هوشبری دانشگاه علوم پزشکی کاشان انجام شد.
روش پژوهش: این پژوهش به شکل نیمه تجربی برروی ۱۶ دانشجوی هوشبری دانشگاه علوم پزشکی کاشان اجرا شد. برای سنجش میزان رضایت فراگیران از پرسشنامه تعدیل شده رضایت از تدریس بریمنژاد و همکاران استفاده شد. نسبت و شاخص روایی محتوایی و نیز آلفای کرونباخ این پرسشنامه هر سه بالای ۹۰ درصد به دست آمده بود. این پرسشنامه در انتهای جلسات آموزشی از دانشجویان اخذ شد. جلسات آموزشی مد نظر از درس بیماری داخلی-جراحی انتخاب شده بود که از نظر مولفههای آموزشی با یکدیگر همبستگی معنی داری داشتند (P Value<۰,۰۰۱). دادههای بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS ۱۶ مورد تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار نمرات پرسشنامه رضایت از تدریس برای جلسه فاقد مداخله آموزشی (۶,۵۰±۴۰,۰۰) به دست آمد. نمرات به دست آمده از جلسه آموزشی دارای مداخله آموزشی موسیقیایی نیز (۶,۹۴±۳۶,۹۴) حاصل شد. بین نمرات بدست آمده از جلسه فاقد مداخله آموزشی و جلسه آموزشی دارای مداخله موسیقیایی اختلاف معنی دار در سطح معنی داری ۵ درصد وجود دارد (P Value=۰,۰۴۳).
بحث و نتیجهگیری: نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که پخش موسیقی در محیط کلاسی میتواند منجر به افزایش رضایتمندی دانشجویان شود. این افزایش رضایت میتواند به دلیل افزایش یادگیری و انتقال دانش، افزایش توجه و تمرکز، تعدیل عمکلرد سیستم عصبی خودکار (اتونوم) باشد. توصیه به استفاده از این هنر آوایی در مباحث دیگر درسی و رشتههای دیگر نیز میشود تا ابعاد دیگر موسیقی نیز مورد بررسی قرار گیرد.